Nezaket ve görgü kuralları ile ilgili diğer dökümanlar için tıkla

 

 değerler eğitimi ocak şubat nezaket ve görgü kuralları yazı kompozisyon açıklama tanımı nesir nelerdir hangileridir nasıl, niçin ne yapılmalı

Görgü ve Nezaket Kuralları

Günlük hayatta her ne kadar çok fazla dikkat etmesek de bir çok görgü ve nezaket kuralını uyguluyoruz. Ancak bazı anlar oluyor ki ne yapa

Ancak bildiklerimiz bazen yetersiz kalabiliyor. İnsanların mutluluğu birbirleri ile olan ilişkilerine bağlıdır. Ancak bu ikili ilişkilere ne kadar dikkat ediyoruz burası tartışılır. İşte bu ilişkilerimizi daha iyi bir noktaya taşımak için yapmamız gereken bazı nezaket kurallarını bildiğim kadarıyla sizlere aktarmaya çalışacağım..  Görgü ve Nezaket Kuralları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Bilgi Yayınevine ait Görgü ve Nezaket Kuralları kitabını satın alabilirsiniz. Bu yazı dizisinin kaynağı Görgü ve Nezaket Kuralları kitabıdır. cağımızı bilemiyoruz.  Hayatımızın her anında yazılı olmayan bazı kurallara uymak zorundayız. Bu kurallar her topluma göre değişir. Her insan toplumunun yazılı olmayan kurallarını doğumdan itibaren öğrenmeye başlar.

Lafı çok uzatmadan günlük yaşamda uyulması gereken nezaket kuralları ile Görgü ve Nezaket Kuralları Yazı Dizisine başlayalım.

Öncelikle bir alışkanlıkla başlayalım. Teşekkür Etme Alışkanlığı. Dünyada en çok söylenen sözün“Teşekkür Ederim” olduğunu hatırlatmak isterim.  İyi bir ilişki için her şey için teşekkür edin.  Peki nerede ne için ve nasıl teşekkür edilir ?

Her yerde, her zaman , her şeye teşekkür edilir.  Örneğin size bir bardak su veren eşinize, annenize veya arkadaşınıza su getirdiğin için teşekkür ederim diyebilirsiniz. Kuru bir teşekkür yerine ne için teşekkür ettiğinizi belirtmeniz de fayda vardır. Tabi günlük hayatımızda sadece teşekkür etmiyoruz. Bize teşekkür edenlere karşı sessiz kalmamalısınız. Her nerede, ne için, ne sebeple olursa olsun mutlaka size teşekkür edildiğinde mutlaka cevap verin. İçinizden veya sessizce önemli değil demek yerine gür bir sesle basitçe aşağıdaki cümlelerden birini söyleyebilirsiniz.

“Ben teşekkür ederim.”

“Rica ederim”

“Bir şey değil”

“Estağfurullah”

“Beni mahcup ediyorsunuz”

İşte bir iki kelime söyleyerek teşekkür edildiğinde susmak gibi bir kabalık yapmamış olacak ve çok basit bir şekilde kibar biri olacaksınız. Tabi ki kibar ve nazik biri olmak için teşekkür etmek ve teşekkür edene cevap vermek yetmeyecektir.

Günlük hayatımızda sıkça kullanmamız gereken bir diğer kelime ise “LÜTFEN” olmalıdır. Yaşadığınız ve insan içinde yaşadığınız sürece herhangi bir kimseden

- Maddi-manevi bir şey isterken,

- Bir şey verirken,

- Hatta emir verirken dahi

söze mutlaka Lütfen ile başlayın..

“Lütfen kalemini verir misin ? ”

“Lütfen bir kişi uzatır mısın ? ”

“Lütfen benimle gelir misin ? ”

“Lütfen” siz konuşmak size hiç bir şey kazandırmaz. Aksine bir “Lütfen” size çok şey kazandırabilir. Çünkü “lütfen” kelimesi, kibarlığın ve nezaketin temelidir. Temelsiz bina olmaz. Temeli sağlam atmalıyız yoksa binamız yükseldikçe sallanacaktır.

Teşekkür Etmek ve Lütfen demenin ardından sıra hitaba geldi. Hitap ettiğini kişinin adını daha önceden öğrenmiş iseniz ona ismiyle hitap edin. Yapılan araştırmalar insan kulağına gelen en güzel sesin kendi ismi olduğunu göstermiştir.

Hiç kimse isminin unutulmasından hoşlanmaz. İşte bu yüzden isim hafızanızı kuvvetli tutmaya çalışın. Eğer konuştuğunuz kişinin adını bilmiyorsanız  konuşmanız ilerlemeden sorun. Eğer anlayamadıysanız tekrar sormaktan utanmayın eğer ismi yanlış söylerseniz daha utanç verici bir duruma düşeceğinizi unutmayın. Tabi ki ismi yanlış söylemenizde görgüsüzlük değildir. Ancak iyi bir iletişim için isim ezberlemek ve doğru telaffuz etmek önemlidir.

Eğer bir yerde oturuyorsanız yanınıza gelen her kim olursa olsun ayağa kalkın.  Ayrıca size ait bir ortama bir misafiriniz geldiğinde ayağa kalkmalı ve ardından misafirinize oturabileceği yeri göstermelisiniz. Misafiriniz oturmadan siz oturmamalısınız. Ziyaretçiniz yanınızdan ayrılırken de ayağa kalkmanız ve ayakta uğurlamanız gerekir.

Eğer lokanta ve benzeri yerlerde masanıza tanıdığınız biri gelirse ayağa kalkmanız gerekmektedir. Ancak kalabalık masalarda, ayağa kalkılması zor bir yerde ve pozisyonda iseniz başkalarını rahatsız etmemek için yerinizden arım kalkmak yeterli olacaktır.

 

Eğer siz bir ortama sonradan girerseniz içeridekileri selamlamanız gerekmektedir. Selam verirken yerine ve zamanına göre selam verilir. Yani iyi akşamlar ve iyi günleri yerinde kullanmalısınız. Peki önce kim selam vermelidir ?

1) Genç, yaşlıya önce selam verir. Aynı yaştakiler aynı anda selamlaşır.

2) Erkek, bayana önce selam verir. Ancak sokakta iseniz önce bayan selam vermelidir.

3) Kıdemsiz kişi kıdemli kişiye selam verir.

4) Sonradan gelen oradakilere selam verir.

5) Giden, orada bulunanlara selam verir.

Örneğin bir toplantıya gittiğinizde önce mekanın sahibi selamlanır. Diğer şahıslar ondan sonra selamlanmalıdır.

1) Bir toplantıya gelen erkek, orada bulunan karısını toplantıdaki bayanlardan sonra fakat bütün erkeklerden önce selamlar.

2) Bir toplantıya gelen kadın, orada bulunan kocasını toplantıdaki ütün bayanları ve sonra da erkekleri selamladıktan sonra selamlar.